Улоф Палме

34 години след убийството на Улоф Палме: Шведската прокуратура прекрати разследването

Разследването за убийството на премиера Улоф Палме през 1986 г. се прекратява.

Това заявиха от шведската прокуратура и се обосноваха с аргумента, че основният им заподозрян, швед, известен с противопоставянето си на левицата на Палме, вече е мъртъв.

Палме беше убит на 28 февруари 1986 г., след като напусна кино в Стокхолм със съпругата си Лизбет, за да се прибере вкъщи, след като вечерта освободи бодигардовете си.

Неизвестен нападател застреля Палме в гърба и избяга, оставяйки 59-годишния политик умиращ в локва кръв на тротоара.

През годините са разпитани над 10 000 души, а 134 души са признали за престъплението.

По думите на главния прокурор Кристер Петерсон убиецът е Стиг Енгстрьом. Този мъж е наричан от шведските медии „мъжът на Скандия“, тъй като той работел до късно в сградата на Скандия в близост до сцената на престъплението в нощта на убийството.

„Тъй като той е мъртъв, не мога да повдигна обвинения срещу него и затова реших да прекратя разследването“, каза Петерсон.

Енгстрьом е бил разпитан като свидетел в началото на разследването, но полицията не го счела за надежден свидетел, тъй като променил историята си няколко пъти.

Според медиите през годините той е променял показанията си, за да прикрие своята роля като извършител- Умира през 2000 г., на 66 години.

Кристер Петерсон – дребен престъпник и наркоман, който по причудливо съвпадение споделя почти идентично име с настоящия главен прокурор – беше осъден за престъплението през юли 1989 г., след като вдовицата на Палмe го идентифицира. Но той беше освободен месеци по-късно от апелативен съд, който отхвърли показанията й. Петерсон почина през 2004 г., докато вдовицата на Палме почина през 2018 година.

- реклама -