Чехия

Чехия ни подкрепи за Шенген и за спазванена споразумението Турция-ЕС

Силно признание на Чехия за ролята на България в кризата с бежанците и необходимостта за бързо влизане на страната ни в Шенген.

„Мерките, които България въведе за опазването на външните граници на ЕС, спомогнаха значително за намаляване на миграционния натиск върху страните от Централна и Западна Европа“.

Това заяви премиера на Чехия Бохуслав Соботка по време на посещението в Прага на президента Росен Плевнелиев. Правителственият ръководител се е ангажирал, че страната му подкрепя усилията на България по спазването на Споразумението ЕС-Турция, което би било гарант за недопускането на бежански наплив към Европа.

Общи позиции по емигрантския въпрос

По време на разговорите между Соботка и Плевенелиев е станало ясно, че България и Чехия споделят общи позиции и по въпросите на нелегалната миграция. Чешката страна подкрепя затварянето на т.нар. Балкански миграционен маршрут, като отчита трудностите, които България среща при опазването на външните граници на Европейския съюз в условията на засилен миграционен натиск.

Росен Плевнелиев: „От самото начало на миграционната криза през 2013 г. България действа отговорно и регистрира всички мигранти на своя територия, като стриктно се придържа към правилата от Дъблин и Шенген.“

Президентът е изтъкнал, че България е била сред първите държави членки, които са посрещнали миграционната вълна и въпреки трудностите и ограничените си финансови възможности, е предприела необходимите стъпки за ограничаване на натиска.

Входът към Шенген

Двамата държавници са обсъдили и въпросът за присъединяването на България и Румъния към Шенген, като Соботка е изразил категоричната подкрепа на своята страна за членството на България в пространството, свободно от граничен контрол.

 

- реклама -