Германия Турция арменски геноцид правителство Бундестаг

Германското правителство се разграничи от Бундестага за арменския геноцид

Министърът на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че резолюцията на парламента, в която убийствата на арменци в Османската империя се определят за геноцид, не е правно обвързваща.

Резолюцията, определяща убийствата на арменци по времето на Първата световна война за геноцид обтегна отношения между Анкара и Берлин.

Политически жест

По-рано днес германското издание „Шпигел“ публикува материал, в който, според източници, правителството на Германия ще направи „политически жест“ по отношение на Анкара и ще се дистанцира от решението на парламента.

В замяна на това властите се надяват, че Анкара ще допусне германски депутати на територията на базата „Инджирлик“.

На въпрос за статията в седмичника Щайнмайер посочи, че „германският парламент има правото и свободата да коментира политически въпроси, но както самият парламент посочва, не всяка резолюция е правно обвързваща“.

Съществуват и притеснения, че конфликтът около геноцида, може да повлияе на споразумението между Анкара и Брюксел за ограничаването на притока на мигранти към Европа.

В своето изказване Щайнмайер посочи, че съществуват „много области на търкания, не само от опита за преврат насам“ и отново призова Турция да уважава върховенството на закона. Министърът допълни също, че „задача на дипломатите е да намалят тези области на търкания и да потърсят начини да поддържат отношенията с Турция и да осигурят бъдеща перспектива за тях“.

Меркел: Не се дистанцирам от резолюцията

Малко по-късно стана ясно, че канцлера Меркел е заявила лично пред парламентарния лидер на нейната консервативна партия, че лично тя не се дистанцира от резолюцията на Бундестага за геноцида над арменците.

Ръководителят на Християндемократите в парламента Волкър Каудер заяви на среща с партийни членове, че е разговарял с Меркел и че е повторила позицията си.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено