Ненчев

Ненчев: Преговаряме с Полша да охраняват небето ни след САЩ

Съвместната охрана на въздушното пространство на България заедно със САЩ за една седмица експериментално ще започне на 9 септември. Това обяви военният министър Николай Ненчев преди днешното си изслушване в парламентарната комисия по отбрана.

Следващите се Полша

Министърът съобщи, че преговорите за съвместен Еър Полисинг с Полша са в много напреднала фаза и се надява на скорошно споразумение. На този етап обаче няма калкулации колко ще струва съвместното дежурства с поляците. Той сподели, че паралелно с това върви и ремонта на двигателите на родните изтребители.

„Досега Полша изпълнява перфектно договореностите си, ще имаме два двигателя. Силно вярвам, че до края на годината ще имаме още готови двигатели за още 6 МИГ-29”, заяви военния министър.

Оставка ако ген. Радев стане президент

Радев

Ненчев намекна, че вероятно ще подаде оставка, ако на сутринта след изборите се събуди с върховен главнокомандващ на Армията генерал Румен Радев.

Запитан дали би могъл да работил в синхрон с президент Румен Радев, военният министър отговори: „Нека ви отговоря по-късно на този въпрос. Имам своето решение обаче”. Николай Ненчев обаче подмина с усмивка въпроса дали това означава, че ще подаде оставка.

Относно по-нататъшния етап от процедурата за нови изтребители, Ненчев посочи, че е в напреднал етап, но иска да чуе мнението и на новия командир на ВВС, който ще бъде вероятно между 10 и 15 септември. Непосредствено след това ще започнем в определените срокове да придвижваме документите и разговори, допълни той.

- реклама -