работа, интервю, смяна, работодатели, служители КРИБ, предложения, правителство, бизнес, предприятия, работници

3204 българи са си намерили работа в чужбина

От началото на годината до края на април 2020 година 3204 български граждани са декларирали при прекратяване на регистрацията си в Бюрата по труда, че заминават за чужбина с цел наемане на работа в държавите от ЕС и ЕИП. Това се посочва в писмен отговор на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева на въпрос на народния представител Георги Гьоков.

Устроените за работа в чужбина по EURES оферти от началото на годината са 22-ма.

Започнали сезонна работа в страни в ЕС, в следствие от проведени интервюта от страна на Агенцията по заетостта, в качеството й на член на EURES мрежата, са 9 сезонни работници в сектор селско стопанство в Испания, отбелязва министър Деница Сачева.

След обявяване на извънредното положение на 13 март 2020 година във връзка с кризата с COVID-19, към Агенцията по заетостта, в качеството й на член на EURES мрежата, не са получавани заявки за работни места от страна на EURES координатори или работодатели за набиране на сезонни работници в страни от ЕС/ЕИП и Швейцария, посочва министърът.

Тя допълва, че дейностите по посредничество на EURES България се осъществяват посредством сайта wwww.eures.bg, на който към настоящия момент са публикувани обяви единствено за работни места в България. Към момента няма активни обяви за сезонни или друг вид работници за чужбина, допълва министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

- реклама -