Борисов разговаря по телефона с Туск за мигрантската криза

Министър-председателят Бойко Борисов и председателят на Европейския съвет Доналд Туск обсъдиха днес подготовката на срещата на държавните и правителствените ръководители на държавите-членки в Братислава на 16 септември. Инициативата за телефонния разговор е на Доналд Туск, съобщиха от правителствената пресслужба.

Доналд Туск е отбелязал, че основна тема на предстоящия форум ще бъде кризата с мигрантите в Европа и търсенето на единно европейско решение.

Дипломация

В този контекст премиерът Борисов го е запознал с проведените разговори в Турция с президента Ердоган и колегата си Йълдъръм.

Министър-председателят представи актуалната ситуация по българските граници, както и действията, които страната ни предприема, за да ограничи навлизането на нелегални мигранти на територията на Европейския съюз.

Премиерът Бойко Борисов е потвърдил позицията си, че държавите от ЕС и Турция трябва взаимно да разберат по мигрантската криза.

Туск е поздравил премиера за активната дипломация, проявена при срещите в Турция и в Германия.

Борисов и Туск отбелязаха, че изпълнението на споразумението за реадмисия от март е в основата на партньорските отношения между ЕС и Турция.

Председателят на Европейския съвет е заявил, че в словашката столица ще настоява за подкрепа на българската държава, която като външна граница на ЕС и в момента предотвратява разрастването на мигрантската криза.

Двамата са обсъдили възможността за визита на Доналд Туск в България, при която заедно да посетят границата.

- реклама -