Меркел

Велт: Превратът против Меркел се развихря

В Германия се развихря преврат срещу Ангела Меркел, макар че това остава незабелязано, пише германският в. „Велт”.

„Вероятно залезът на Меркел, прогнозиран преди месеци, бавно излиза от латентния си период”, посочва авторът на статията Хенрик Бродер.

Той смята, че това се случва не защото Хорст Зеехофер – лидерът на Християн социалния съюз, сестринската партия на оглавявания от Меркел Християн демократичен съюз „разклаща трона й”, и не защото вицеканцлерът Зигмар Габриел говори за „горен праг на интеграцията”, без да споменава за ролята на собствената си партия в миграционната криза.

Причината не е дори в това, че федералният канцлер може би е започнала да разбира докъде са границите на собствените й възможности.

„Всичко е много по-опростено. Пучът срещу Меркел е в разгара си. Макар на пръв поглед да не прилича на нещо подобно”, твърди Бродер.

Авторът признава, че терминът „пуч” предизвиква определени асоциации и подчертава, че няма предвид насилствен военен преврат.

Според Бродер на превратаджиите ще е достатъчно само да позволят нещата да следват пътя си, вярвайки в „саморазрушителната сила” на политиката на федералния канцлер.

Велт: Меркел бъде спряна сега

Авторът смята, че ако Меркел бъде спряна сега, страната ще се окаже в „емоционално извънредно положение”. Вече няма възможност да се запуши бутилката, т.е. да се затвори границата за мигранти.

Защо лидерът на ХСС само заплашва, вместо да организира собствената си партия на федерално равнище, а не само в Бавария, и не обяви война на Меркел, пита риторично Бродер.

Според него точно в това е замисълът на Зеехофер. „Нека тя продължава да върши това, което върши и сега, до момента, когато вече няма да е в състояние да го прави. Докато рейтингът й не падне под нулата. Няма да я бутаме от трона. Тя и сама ще падне. Всичко е въпрос на време, описва хипотезата през очите на Зеехофер журналистът.

Бродер подчертава, че Зеехофер не е единственият „превратаджия” и има поне още няколко мъже и жени, които кроят планове за деня, когато Меркел ще загуби властта.

- реклама -