връчването Президент Плевнелиев консултации парламентарни групи партии ГЕРБ

Президентът: Няма да позволя КСНС да се използва за предизборни цели

В последните месеци на своя управленски мандат, президента Росен Плевнелиев се закани да не позволи политизиране на КСНС и използването му за предизборни цели.

„Докато съм президент няма да го допусна“

В това бе категоричен държавния глава, като по думите му „днес много политици в България отново конюнктурно искат Консултативен съвет за национална сигурност.“

Плевнелиев обръща внимание на политическите лидери върху това, че предстоящите избори са възможност за всеки един от тях да се докаже, но е добре това да не става на гърба на националната сигурност.

Плевнелиев: „..Вратата е отворена тук в президентската институция за всички политически лидери от всички партии, които имат своите притеснения, които аз като държавен глава ще чуя и ще преценя в рамките на своите конституционни задължения какви последващи стъпки да предприема.“

Изявлението на държавния глава идва след дузина искания за свикване на съвета, отправени публично към него от политическите партии.

КСНС заради Турция и мигрантската вълна

Последно вчера лидера на БСП Корнелия Нинова поиска заседание на КСНС по темата за споразумението между Турция и ЕС и ролята на България, както и защитата на националната сигурност на страната.

Дни по-рано за това настояха и от Патриотичния фронт, след като гръмна аферата с предадения на Турция гюленист Бююк.

КСНСПлевнелиев напомни, че политиците не могат да му нареждат кога да свиква Консултативния съвет за национална сигурност. Той обаче напомни за редица случаи, при които с необходимия диалог между него и партиите се е стигало до решения за заседания на КСНС.

„По отношение на бежанската вълна и мерките, които следва да се предприемат, КСНС е заседавал два пъти – през 2013 г. и през 2015 г. Бе постигнато съгласие относно мерките, които следва да предприемат различните власти, за да се справят с него. Решенията продължават да се изпълняват и да бъдат актуални и днес“, казва държавния глава. По думите му това е помогнало страната да бъде декватна на времето и ситуацията и да не позволи кризата да ескалира – каквито примери наблюдаваме в други европейски страни.

- реклама -