Бъчварова граници ЕС мигранти Турция

Бъчварова: България под натиск и дестабилизация на Европа ако ЕС и Турция не се споразумеят

Ако споразумението между ЕС и Турция не започне да се реализира от двете страни, сме изправени пред ситуация на дестабилизиране в Европа, на голям политически, европейски риск. Това заяви вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова.

Бъчварова обясни какви са били изложените български позиции на работните срещи в Германия и Турция.

Има известно неразбиране за подхода, тона и смисъла, който предприехме по темата за справянето с миграционната криза. Българският приоритет в момента съвпада с общоевропейския и успяхме да го представим като основна тема за предстоящите разговори по време на неформалния Европейски съвет в Братислава”, заяви вътрешният министър.

Проблемите пред страната ни

Бъчварова направи преглед на ситуацията с мигрантския поток към момента. Ето основните моменти:

  • България като транзитна държава на нелегалните мигранти: страната ни полага много усилия по линия на българо-сръбската граница и спиране опитите на хората, които са успели да преминат нелегално българската граница – регистрирани или не в системите ни, се опитват да продължат към Европа по тази линия. „Не може да допуснем да се оформи бежански поток през територията на България. Това е нашето отговорно поведение на европейски партньор и то започва да дава отражение на ситуацията вътре в страната. В последният месец-месец и половина се надвишава капацитетът в центровете за миграция и стигайки почти 60% са центровете на Държавната агенция за бежанците. Това крие рискове и усложнява ситуацията”, посочи Бъчварова.
  • Рязко нахлуване от българо-турската граница е възможно, но е хипотетично: Имаме разработен план, заедно с армията и жандармерията имаме готовност да се справим в относително кратък период от време, но това не може да е постоянно”.
  • Спазване на споразумението между ЕС и Турция:Ако споразумението между ЕС и Турция не започне да се реализира от двете страни, сме изправени пред ситуация на дестабилизиране в Европа, на голям политически, европейски риск. Факт е, че това споразумение е одобрено то всички европейски лидери. Факт е, обаче, че в момента то не се изпълнява. За България спазването на споразумението е изключително важно, защото за нас най-доброто решение в тази сложна ситуация е да бъде уреден въпросът с реадмисията на мигрантите, които преминават българо-турската граница”, посочи Бъчварова.

Спасението според Бъчварова

Ако Турция изпълнява двустранния протокол за реадмисия, това е начинът България да държи под контрол ситуацията и да може да се справя и да предоставя статут на тези хора, които идват.

Турската страна казва, че няма да изпълни това споразумение в момента, защото то не е одобрено от правителството й, защото е част от общото споразумение с ЕС. Ако успеем да постигнем изпълнение на това двустранно споразумение ще сме направили най-доброто за България и ситуацията ни„, твърди вътрешният министър.

Според Румяна Бъчварова всички възможности на българската страна да увеличава техническите си възможности да разполага голям брой офицери не могат да решат проблема така, както изпълнението на споразумението с Турция. Това е било обяснено на турската страна от премиера Борисов.

„Турската страна е обяснила, че тя е направила усилията си по споразумението, но не среща разбиране от европейската страна и не е получила нито обещаните средства, нито гаранции за това, че ще получи визова либерализация. Трябва да признаем, че въпреки това, Турция успя да задържи около 3 милиона към момента бежанци и, според тяхната оценка очакват още около 2 милиона.”, посочи Бъчварова.

Според нея не може да се отрече фактът, че Турция поема изключително голяма тежест, която към момента успява да предпази Европа от това, което видяхме през миналата година.

България като буферна зона

Има опасност, ако се концентрират мерките само в държавите на първа линия, България да се превърне в буфер, което няма да реши трайно и устойчиво бежанския проблем.

Бъчварова Меркел ЕС мигранти Турция споразумение

Предложението ни към Германия и европейските ни партньори е общите решения да бъдат добре обмислени, да не ощетяват и да не създават рискове на граничните държави. За да се случи това, се изисква много силна европейска солидарност от държавите от централна Европа, поемане на ангажименти по релокация. Необходимо е принципно съгласие по границата, по която всяка една държава може да поеме ангажиментите към останалите и към цялостната картина в Съюза”, заяви Бъчварова.

Външна граница и разпределение на бежанците в Европа

„Имах възможност да обясня на канцлера на срещата в събота, на която тя ми даде думата, че за нас сигурността по отношение на мигрантската криза има 2 нива – защита на външните граници, което е приоритет така, че да не допускаме нелегална миграция. Вторият фактор е след като Европа има правило да приеме бежанци, как се регулират отношенията между отделните държави по разпределението на бежанците и какви са общите ни политики към тях, след като са преминали границите и са получили статут. Има уклон в някои от държавите да отказват да участват в общия процес по солидарно разпределение на тежестите. Ние искаме да избегнем от това”, посочи Бъчварова.

Тя увери, че България е направила максималното възможно за охрана на външната ни граница. „Съсредоточили сме всички сили, с които разполагаме. Трябва да намерим решения по всяка една от тези точки. На разговора с канцлера Меркел мнението на България беше чуто и много добре разбрано. Предложихме и настояхме да се започнат контакти и да се продължи диалогът с Турция по отношение на спазването на споразумението”, обясни вътрешният министър.

Тя бе категорична, че без забавяне диалогът трябва да продължи така, че да не се стигне до момент, в който ще трябва да се предприемат резки решения. „По изявленията на канцлера Меркел получихме разбиране, че Турция трябва да се търси като партньор и разговорите трябва да продължат”, добави Бъчварова.

Помощ от ФРОНТЕКС

Поискали сме допълнителни офицери от ФРОНТЕКС, те са 300, но е реалистично да са 200.  Лично канцлера ме увери, че ще направи възможно, за да ни подпомогне основно с високопроходими машини и допълнителни техника, свързана основно със системата за видеонаблюдение”, изтъкна Бъчварова.

Обърнахме внимание и, че средствата, които са предоставени на Гърция, са точно 10 пъти повече от тези за България. Предоставихме по един много сериозен и достоен начин българската позиция”, уверена е Бъчварова.

- реклама -