Сирия, Турция операция кюрди

Турция: кюрдите в Сирия извършват етническо прочистване

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви, че Турция ще продължи настъплението си срещу милициите на сирийските кюрди, ако те не изпълнят обещанието си да се изтеглят източно от р. Ефрат.

В своето изказване той също така обвини кюрдите в етническо прочистване на заеманите от тях територии.

„(Отрядите за народна защита) YPG преди всичко… трябва да преминат източно от Ефрат възможно най-скоро. Докато не го направят те ще бъдат мишена“, посочи той по време на пресконференция със своя холандски колега Берт Кьондерс. По думите му „на местата, където са се преместили, YPG изселва всички – в това число и кюрди – които не мислят като тях и се извършва етническо прочистване“.

САЩ: „Сблъсъците между турци и кюрди в Сирия са неприемливи“

Сблъсъците между сили на турската армия и части, свързани с подкрепяните от САЩ кюрди в Сирия, са неприемливи, заяви официален представител от Вашингтон.

По думите на американския пратеник в коалицията срещу „Ислямска държава“ Брет Макгурк и двете страни в конфликта трябва да успокоят напрежението помежду си. В профила си в „Туитър“ той написа още, че Пентагона осъжда сблъсъците, които се провеждат южно от сирийския град Джараблус, допълвайки, че американски сили не участват в сраженията.

- реклама -