Манолова омбудсман осиновяване дарения ДДС

Манолова иска отпадане на тайната на осиновяването

Обмудсманът Мая Манолова настоява и за централизиране на органа, който извършва процедурата по осиновяването, отпадане на тайната на осиновяването, както и въвеждане на режима на споделената родителска отговорност. Тя внася за разглеждане от Народното събрание предожение във връзка с предстоящото изменение на Семейния кодекс.

Получавам многобройни жалби срещу проблеми, които възникват с режима на осиновяване – родителски права и конфликти“, обясни Манолова. „По отношение на припознаването ще искаме възможност на биологичният родител да оспорва припознаването“, добави още тя.

Договори с фирмите за дялово разпределение

Предлагаме промени в Закона за енергетиката. Предлагаме договори на потребителите с фирмите за дялово разпределение; отпадане на таксите при смяна на топлинен счетоводител; отпадане забраната за демонтаж на радиатори, справедливо заплащане на такса „сградна инсталация“, добави Манолова.

Отпадане на ДДС за дарените храни

Мая Манолова обяви, че последните законови промени, които предлага, касаят отпадане на ДДС върху дарените храни и регламент за хранителното банкиране.

Намаляване на лихвите по студентските кредити

В Закона за кредитирането на студенти и докторанти предлагаме лихвите да станат максимум 3,5% или изобщо лихвите да отпаднат.

При Закона за управление на средства от европейските структурни и инвестиционни фондове, омбудствамът предлага намаляване на таксите при съдебно обжалване на откази за финансиране, които сега са непосилни за плащане.

- реклама -