Бундеслига, Бундеслигата
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Планът от 31 точки за рестартиране на Бундеслигата

Бундеслигата на няколко пъти обяви, че има план да рестартира сезона през май. Все още е отворена датата за това, като е сигурно, че няма да се случи през първия уикенд на месеца. Вчера най-споменаваната дата беше 9 май. Но и все още се чака зелена светлина от здравните власти и централното правителство. Междувременно Германската футболна лига публикува план от 31 задължителни точки за всеки клуб. Ако те не се изпълняват няма как Бундеслигата да започне отново.

В плана са описани лични, материални и пространствени изисквания. Най-любопитната точка е, че всеки клуб трябва да има офицер по хигиената. Той ще се грижи играчите и треньорите постоянно да са информирани за изискванията и мерките, които трябва да се спазват.

Друг любопитен момент е, че престоят в съблекалните и контактът със съотборници трябва да е минимален. Освен това ще е задължително играчите да третират ръцете си с дезинфектант преди да стъпят на терена.

Ето и другите най-интересни точки.

5. Всички тренировки да са без публика.
6. Температурен контрол на влизане в стадиона.
9. Използване на общи стаи само по неотложни причини.
10. Отборните срещи се правят само в достатъчно големи зали и с достатъчно големи интервали между тях.
12. Няма общи кухни или ястия. Позволяват се само ястия за вкъщи.
13. Позволяват се само лични бутилки за напитки.
14. Съблекалните и душовете се използват на малки групи и при дистанция от 2 метра. Позволява се използването на няколко съблекални или алтернативно – душ в домашни условия.
18. Играчите трябва да се виждат с терапевти.
26. Евентуално инфектиран футболист се съобщава само на ГФЛ и то чрез защитената форма. Целта е да се запази личното пространство на играча и неговото семейство.
27. Прането се прави самостоятелно вкъщи. Задължително е човекът, който се грижи за екипировката да носи защитно облекло.

Максимум 300 души на стадиона

„Шпигел“ пък публикува част от плана за провеждане на мачове пред празни трибуни. Според него на мач ще има максимум по 300 души. Всеки стадион е разделен на три зони, като във всяка една ще има максимум по 100 души. Едната зона е теренът с играчите, резервите, треньорите, съдиите и тн. Другите две зони са трибуните и зоната около стадиона.

- реклама -