Борисов

Бойко Борисов: Ще предам на Европа посланието на Турция за визите

Премиерът Бойко Борисов заяви в Турция, че действително Европа трябва да си направи ясна оценка, докога Турция ще успява да спира бежанския поток, ако приетото споразумение с ЕС за безвизов режим не влезе в сила.

„Така че имам доста послания, които да споделя с колегите. За да бъда точен съм си ги записал, защото България и Гърция са първите изключително уязвими държави“, каза премиера след срещата с турския си колега Бинали Йълдъръм.

Борисов: „Лошо – хубаво, това споразумение към момента в пъти ще намали натиска към Европа. Бях на съвета, когато всички 28 държави гласувахме за него. Надявам се дипломатите да надделеят и да намерят решение, защото добра война няма, а не се ли реши по дипломатичен път конфликтът, тя е невъзможна“

По-рано Турция намекна, че цената на емигрантския поток ще струва на Европа премахването на входните визи за турските граждани

Бинали Йълдъръм: „С важно значение е в края на октомври да влезе в сила споразумението за либерализиране на визовия режим. Разясних това на моя приятел Бойко и съм убеден, че той ще предаде на европейските ни събеседници моето мнение.“

Йълдъръм изтъкна, че съответните институции в страната вече са предприели мерки за да намалят още повече бежнския поток към границата и връщане на мигранти. „Ще направим всичко по силите и възможностите ни, за да намалим товара на гърба на България. Надявам се, че тези усилия ще дадат резултати в кратки срокове и ще олекотим България, споделяйки товара“, подчерта премиера на Турция.

Уддържат 2 млн. от Алепо

„В момента това, което правят колегите, е да препятстват нова над двумилионна вълна от областта на сирийския град Алепо“, обясни след срещата Бойко Борисов. Затова той се обяви за спазване на споразумението за безвизовия режим.

Борисов: „Разбирам, че за Европа е много удобно като политическа кауза да извадиш борбата срещу мигрантите. Много е удобно да кажеш, че ще ги върнеш там, откъдето са дошли, но не си представям как ще почнем да приемаме на Летище „София” десетки хиляди мигранти, които връща Европа”

Премиерът обаче бе категоричен, че няма да позволи България да играе ролята на буфер между Турция и Европа.

След визитата си в южната ни съседка, заминава за Германия, където ще обсъжда с канцлера Меркел и други европейски лидери бежанската криза.

Турция: Бойко е наш приятел

„Обсъдихме в подробности с моя приятел Бойко всички въпроси, засягащи отношенията между Турция и България. Турция и България са две приятелски държави и два много добри съюзника. Двустранните ни отношения се разгръщат с всеки изминал ден“. Това зави след срещата си с Борисов турския премиер.

По думите му добрите отношения на Турция с ЕС минават през добрите отношения с България.

- реклама -