балотажа
Премиерът Бойко Борисов

Бойко Борисов: Страхувам се от това, което се случва в Турция

Премиерът Бойко Борисов обяви, че е истински притеснен от случващото се в южната ни съседка. Това става ясно от негово интервю за немския ежедневник „Франкфурт Алгемайне Цайтунг“.
В него открито министър – председателя признава: „Страхувам се от това, което се случва в Турция. Който постянно трака със сабята, все някога ще я извади. Сега е много модерно някои политици да се правят на герои като влизат със самолети и танкове във военни конфликти“.

 Опасност от мигрантска вълна

В интервюто Борисов предупреждава за опасността от нова бежанска вълна, ако Турция прекрати едностранно споразумението за връщане на емигранти.

Борисов: „Гледайки към Ердоган и Конвенцията за бежанците, пред ръководителя на българското правителство стои въпроса какво ще направи някой, който заплашва ЕС с емигранти, ако Европа наруши споразумението. Естествено е да се очаква той да изпълни заплахата си“.

Последиците от едно такова развитие ще бъдат фатални, предупреждава премиера, като призовава Европейския съюз да се ангажира по-солидно със защитата на българо-турската граница. По думите му никой не може да каже още колко време България, която той нарича „най-бедната членка“ ще успее да удържи бежанския натиск.

Европа да бъде добра с Анкара

За пореден път министър-председателя настоява за възможно най-добри отношения между Европа и Турция, тъй като стария континент и съдбата му до голяма степен са в ръцете на Ердоган заради бежанците.
В събота Бойко Борисов, заедно с премиерите на Австрия, Хърватия и Словения се събират в Бранденбург с канцлера Ангела Меркел за да обсъдят заедно емигрантската криза.

 

- реклама -