3000 украинци с коли под наем у нас

3000 автомобила са наети под наем от украински граждани за последните 30 дни у нас, пише вестник Телеграф.

Интересът на украинците е много голям, защото предпочитат да карат кола под наем с българска регистрация, а да си оставят тяхната на платен паркинг поради зачестилите кражби.

От фирмите в брашна обясниха, че макар и сериозен интерес има определени изисквания, които се съблюдават, за да се отдаде под наем автомобил на украинец.

Едно от най-съществените е, че чужденецът, бягащ от войната, трябва да се е регистрирал в България и да е получил статут на временно пребиваващ.

Повечето фирми, които отдават рент-а-кар, не рискуват да отдават коли на хора, които са само с украински паспорт и нямат такъв статут.

„Най-бързо и лесно става даването на автомобил на украинец, който притежава български документи.

Тогава единственото му изискване е настоящ адрес в България и му се прави застраховка“, обясни представителка на една от големите рент-а-кар фирми у нас.

Все пак част от отдаващите под наем с по-малки фирми рискуват, но колите, които дават, са им от възможно най-старите и евтини, признаха от бранша.

Друго условие е наемателите да имат стаж зад волана минимум 2 години, затова и повечето фирми отдават коли на хора на възраст минимум между 20 и 22 години.

Вече има и регистрирани няколко инцидента на пътя с украинци, каращи коли под наем или заловени след употреба на алкохол или наркотици.

От КАТ признават украинските книжки, но при проверка на пътя на чужденци с такива документи униформените са особено бдителни.

Мнозинството от тях пътуват главно по направление Варна и Бургас към София и обратно. Уреждат документи, свързват се с други свои сънародници и роднини.

В последно време и крадците на коли се активизираха и возилата с украинска регистрация, оставени и без застраховка,

тъй като никое застрахователно дружество в Украйна не функционира, са магнит за родните джамбази.

По последна информация от 24 февруари до 24 март през всички гранични пунктове в България са влезли над 85 000 украински граждани.

От тях към момента на територията на нашата страна са останали около 40 000 украинци./КРОСС/

- реклама -