УНИЦЕФ семейство деца отглеждане класация

3000 деца са спасени от изоставяне, 769 са върнати в семействата им

Изоставянето на около 3000 деца са предотвратили социалните от началото на миналата година до юли 2019 г. 769 пък за същия период са върнати в семействата им, след като са показали, че могат да бъдат добри родители. Това показва справка на социалното министерство за “24 часа”.

Социалните предприемат най-различни мерки, за да помогнат на родителите да не изоставят децата си. При такава опасност се осигурява педагогическа, психологическа и правна помощ на семейството. Освен това се преценява от какви услуги имат нужда.

Социалните помагат на детето да се запише в подходящо училище или детска градина, както и в кръжоци по интереси. През тази година се вдигна и еднократна парична помощ от 750 лв. за превенция и реинтеграция на детето в семейна среда Тя се отпуска, за да може семейството да посрещне свои извънредни нужди. Едновременно с това майките получават кураж и подкрепа, че могат да отгледат добре децата си, да се справят и сами в трудни житейски моменти.

Такъв е случаят на Мария (името е сменено – бел. ред.), която сигнализира, че е бременна в петия месец, но мъжът, с когото живее на семейни начала без брак, я изоставил. Тя останала съвсем сама – без подслон, без работа и пари, без подкрепата на роднини. Мария спешно е настанена в жилище към звеното “Майка и бебе” в Стара Загора. Това е дом, в който бременни жени могат да живеят до 6 месеца след раждането на общинска сметка при много добри условия. През това време при тях са новородените им бебета, но и другите им деца. Там им се осигурява медицинска, юридическа и психологическа помощ. Учат се да бъдат родители, и то така, че след половин година да са толкова привързани към децата си, че дори и да не искат да чуят за вариант да ги изоставят, обясняват социалните работници.

 

- реклама -