Кемниц

Най-малко 300 души са арестувани на протест в Кемниц (СНИМКИ)

Полицията е задържала около 300 души по време на съботните протести в град Кемниц, Саксония.

„Полицията задържа около 300 души. Изглежда те са се опитали да се представят за привърженици на партия „Алтернатива за Германия“. Полицията е успяла да предотврати сблъсъците между различните групи“, пише в изявление, публикувано на интернет страницата на местната полиция.

Част от арестуваните са влезли в сблъсък с правоохранителните органи.

Местните власти оповестяват и актуализирани данни за броя на участниците — 9 500 души. По-рано се съобщаваше за 8 000 демонстранти. За поддържане на реда са се грижили 1 800 полицейски служители.

Около 3500 души участваха в контрадемонстрация срещу насилието и ксенофобията близо до градската църква. Събитието беше под надслов „Любов, а не омраза“.

Германският министър на външните работи Хайко Маас определи безредиците в Кемниц като шокиращи, а нацистките поздрави по улиците на германски градове нарече позор за Германия, предаде ТАСС.

Министърът каза, че „както жестокото убийство (на 35-годишния германец), така и отвратителните нападения срещу случайни минувачи шокират“. „Всички престъпници трябва да усетят строгостта на правовата държава“, заяви Маас.

„Това, което, разбира се, ясно давам да се разбере, е, че мнозинството от германските граждани смятат подобни нападения за неприемливи, те са отворени към света и толерантни“, добави той.

Министърът посочи, че „когато става дума за ксенофобия, десен екстремизъм и расизъм, на Германия с основание се гледа особено критично“. „Ако по нашите улици днес отново се показват нацистки поздрави, това е позор за страната ни“, заяви министърът. Маас призова германците „да не извръщат поглед“, а „да застанат с лице срещу неонацистите и антисемитите“.

Протестите в Кемниц започнаха още на 27 август след като местен жител почина от прободни рани, които според разследващите органи са били нанесени от двама имигранти от Сирия и Ирак.

- реклама -