винетки

300 млн. лв. са приходите от винетки през 2016 г.

300 млн. лв. са приходите на годишна база от таксите за винетки към 2016 г. в АПИ. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Прогнозите са, че след въвеждането на ТОЛ-такси още през първата година проходите ще нараснат минимум с 500 млн. лева.

Според регионалния министър пътният сектор ще може да се самофинансира и да не разчита на държавния бюджет или на заеми. Така, според министъра, ще има средства за изграждане на нови отсечки, рехабилитация и качествено поддържане на пътищата.

Срокът за подаване на оферти за обществената поръчка за ТОЛ системата е удължен с 1 ден, защото трябва да се подадат оферти и всеки ден е ценен.

„Досега сме изгубили, не министерството и държавата, а обществото, тъй като това са средства за изграждане на инфраструктура и рехабилитация, за пътна безопасност, над 600 млн. лева. Войната по пътищата наистина е сериозен проблем, трябва да спечелим войната за ТОЛ-овете, за да решим проблема и да спечелим войната по пътищата. Офертите на кандидатите са готови, те са подавани неколкократно назад във времето“, каза Нанков.

По думите му, ако до 17 ч. днес няма подадени оферти, срокът отново ще бъде удължен, този път вероятно със седем дни.

„Факт е, че ТОЛ-системата ще бъде инструмент за борбата с контрабандата. Електронната система е свързана именно с системата на митниците, на НАП, на МВР. Това е един наистина справедлив и солидарен модел за заплащане“, смята Нанков.

На въпрос дали МРРБ е изгубило ценен кадър в лицето на зам.-министъра, който подаде оставка, Николай Нанков обясни, че не работил с уволнения след нацисткия скандал Павел Тенев. От автобиографията обаче си личало, че Тенев е „прекрасен професионалист“. „Не мога да се наема да коментирам личните профили и неща. Нямам още заместник, но трябва изключително много на МРРБ“, каза още регионалният министър.

- реклама -