зъби

300-годишна статуя на Исус в Мексико има истински човешки зъби – ВИДЕО

Във всеки храм в Латинска Америка задължително живее по една статуя на страдащ Исус. Изключение в това отношение не прави и малкото мексиканско градче Сан Бартоло Куауталпан.

Местната църква е дом на статуята Господарят на търпението, която изобразява окървавения Божи син, чакащ да бъде разпънат на кръста. Скулптурата, която се смята, че е на повече от 300 години обаче крие една необикновена тайна.

В устата на Исус има истински човешки зъби.

Откритието станало напълно случайно, когато фигурата е подложена на реставрация. При огледа й с рентген обаче, историците останали изумени – зъбите били дори с корени!

В латинския свят преди няколко века имало традиция части от човешкото тяло да се даряват на църквите за религиозни цели. Мексиканците давали и косите си за перуки на статуите. Не било рядко срещано в тях да се слагат и истински зъби и нокти, но само от животни.

Не бива да забравяме, че тогава хората си били екстремно религиозни. За тях е нямало никакво съмнение, че задгробен живот след смъртта има“, разказва реставратора Фани Сантончини, която първа открила човешките зъби в устата на Господарят на търпението.

На пръв поглед той не изглежда различно от останалите подобни фигури на Божия син – изработен е от дърво, а по лицето и тялото му капе ярко червена боя, имитираща кръв.

Остава мистерия кой и защо е решил да сложи истински зъби на статуята на Исус. Още повече, че по принцип устата му е почти затворена и те могат да бъдат забелязани само под определен ъгъл.

На този етап учените не могат да кажат на каква възраст са зъбите и кога са били сложени на статуята.

Те трябва да действат изключително деликатно, за да не ги повредят. Това затруднява и установяването дали всички зъби са от различни хора или са принадлежали на един човек. Както и дали са извадени приживе или след неговата смърт.

- реклама -