САЩ

30 души бях убити в две масови стрелби, окървавили САЩ – ОБОБЩЕНИЕ

Две масови стрелби окървавиха САЩ през последните 24 часа. Убитите са 30, сред които е и един от стрелците. Ранени са над 50 души.

Ужасът започна посред бял ден в магазин край границата с Мексико

Стрелецът от Ел Пасо открива огън насред големия супермаркет от веригата „Уолмарт“, която по това време е пълна с пазаруващи. Убива 20 души, ранените са 26, сред които има и деца. Много от пострадалите се намират в тежко състояние. Прогнозите са броят на жертвите да продължи да се увеличава.

Убиецът е 21-годишен бял американец, ненавиждащ мексиканците

Преди стрелбата Патрик Крусиос е публикувал на своята страница в Туитър манифест, в който подкрепя терористичните атаки в джамии в Нова Зеландия. В него той казва, че с действията си защитава страната си от чуждо „нашествие“, от което страдали културата и икономиката на САЩ. Търговският център, където се случи кървавата атака се намира в непосредствена близост до границата с Мексико. Значителна част от неговите посетители са мексиканци, които идват в Ел Пасо, за да пазаруват.

Ел Пасо

Президентът Доналд Тръмп определи стрелбата като „акт на малодушие и страхливост“, но бе остро критикуван от опонентите му, че мигрантската му политика насажда расова омраза.

Eл Пасо

Кръвта продължи да се лее посред нощ в Охайо

Около 1 часа след полунощ е открита стрелба на улица в американския град Дейтън, щата Охайо. Убитите са 9 души, а други 26 са ранени.

Стрелецът е убит. Бил е добре въоръжен, с мощна пушка, разказват свидетелите. Драмата се разиграва край местния бар Нед Пепърс. За щастие на близо в този момент е имало разположение полицаи, които са отреагирали веднага и са свалили убиеца, преди той да продължи да се вихри.

Според властите може би има още един замесен нападател в стрелбата. Издирва се мъж с маска, който е бил въоръжен с пушка по време на инцидента.

Охайо

На този етап по данни на българското министерство на външните работи няма пострадали българи при атаките.

България изпрати съболезнования на САЩ

Министър-председателят Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до президента Доналд Тръмп. „Бих искал от мое име и от името на българското правителство да изкажа най-искрени и дълбоки съболезнования на Вас и на семействата на загиналите и ранените в трагичния инцидент. Ние осъждаме този безсмислен акт на насилие, отнел живота на много невинни граждани“, пише в нея.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пък изпрати съболезнователна телеграма до държавния секретар Майк Помпео, в която се казва: „С голямо прискърбие научих за масовата стрелба в търговски център в Ел Пасо, Тексас, при която са ранени и са загинали десетки граждани. Няма причина, която би могла да оправдае този ужасяващ акт на насилие, отнел живота на невинни хора.“

 

- реклама -