3 жертви на размириците в Чили, президентът замрази повишението на цените на метрото

Размириците в чилийската столица Сантяго взеха три жертви, съобщават местните власти. От началото на общественото недоволство повече от 300 души са задържани, 156 полицаи са ранени. Пострадали са и 11 цивилни.

Протестите избухнаха заради повишаването на цената на билетчето за метрото в столицата. То според местните хора е твърде скъпо, а според властите – не покрива разходите за ток и поддръжка на подземната железница.

Заради бунтовете президентът Себастиан Пинера реши да отмени повишаването на цената на метро билетите, но това не спря демонстрантите.

Президентът на страната обяви извънредно положение в събота и по улиците на Сантяго бяха изпратени военни и танкове, но бунтовете продължиха и в събота през нощта. На места в страната беше въведен и полицейски час – от 22 часа вечерта до 6 часа сутринта.

Анализатори коментираха, че по улиците на Чили, която се смята за една от най-стабилните държави в Латинска Америка, е имало танкове и военни за пръв път от 1990 година. Тогава страната се върна към демокрацията след свалянето на диктатора Аугусто Пиночет.

- реклама -