3 съвета как да се върнем във форма след Великденското преяждане (Вижте ги)

3 съвета как да се върнем във форма след Великденското преяждане даде специалистът по хранене проф. Донка Байкова.

Между различните храни трябва да има интервал от минимум половин час, както го правят в ресторантите, каза още тя. Тя даде съвет след празниците да има почивка от червеното месо и агнешкото, което е доста мазно. Салатите и яйцата пък могат да останат в менюто, като се прибави и киселото мляко като пробиотик, посочи тя.

Тя поясни, че трябва да се премине към по-леки животински белтъчни храни – мляко и млечни продукти. Диетологът добави, че ако включваме животински храни в менюто си, трябва да са риба, птиче месо, бели меса и яйца.

Проф. Байкова подчерта, че

всяка силна рестрикция означава риск от невъзможност

да се задържи ниско тегло и ще има йо-йо ефект при излизане от схемата на хранене. Диетологът изтъкна, че затова процесът на отслабване трябва да става постепенно и бавно.

„Можем да предприемем някакъв диетичен режим, в който за две седмици да върнем теглото на обичайните му ниски нива. През ден консумираме нормално хранене, например три пъти седмично някаква животинка белтъчна храна – риба и бели постни меса; два пъти постни дни по вегански модел и много зеленчуци.

А през ден ще си позволим да консумираме кисело мляко със зеленчуци и плодове. На обяд и на вечеря кисело мляко със зеленчуци под всякаква форма. Плодовете ще присъстват с киселото мляко на закуските.

По празниците най-честата грешка е, че консумираме по много от всички любими храни. Окото е гладно, а това има отражение на храносмилателната система, която често пъти реагира с възпаления. Това обясни тя през bTV. Експертът-диетолог каза също и основна грешка, която се прави при празниците. 100 грама класически български козунак е 350 калории, а „Панатонето“ е 420-450 калории. Т.е. ако не искаме да дебелеем, е по-добре да консумираме родно производство козунак.

- реклама -