3 разтърсващи издания, които си заслужава да прочетете през август

Летните горещини са предразполагащи за уединение на сенчесто място, където можем да се пренесем в един друг, непознат свят от приказките.

Лятното настроение тази година е приглушено, въпреки че не сме лишени изцяло от забавления. Няма нищо по-приятно обаче да използваме тези моменти, търсейки уединение в горещите дни. Сега е идеалното време, в което да се насладим на ново четиво, спазвайки задължителната социална дистанция. Чаша кафе или любим коктейл в следобедните часове ще превърнат деня в сбъдната мечта за пълноценен релакс.

Запознайте се с тези 4 разтърсващи заглавия на книги на издателство Изток – Запад, които излязоха наскоро и си струва да прочетете през август:        

„Спомените на една корейска принцеса“

През ХVІІІ в. в Корея животът в двореца е твърде сложен за едно младо момиче. Принцеса Хекьонг се омъжва за бъдещия престолонаследник едва деветгодишна. През 1762 г. нейният съпруг е убит от собствения си баща по особено жесток начин: затворен в сандък за ориз, той умира от глад и жажда. Принцесата трябва да се справи с това, но и да защити семейството си, обвинено в най-различни престъпления. Болката от загубата на съпруга си и спомените за отминалите събития тя дръзва да сподели едва на шейсетгодишна възраст.

Дали съпругът ѝ принц Садо е бил луд? Защо е убит от баща си? Какво се случва след това? Успява ли тя да заличи петното, хвърлено върху семейството ѝ. Като майка на малолетния принц съумява ли тя да го защити от всички дворцови заговори и интриги? Толкова много въпроси, на които Хекьонг се опитва да отговори в спомените си, предназначени за нейните близки. Първата част тя пише до племенника си по майчина линия, а след смъртта на сина си, крал Чонджо, пише нови глави за внука си крал Сунджо.

Интриги, ревност и съперничество между наложници и съпруги съпътстват нейния живот в двореца. И сякаш това е малко: принцесата описва в детайли и свирепата борба между семейните кланове за надмощие и влияние върху решенията на краля, където всичко е позволено.

„Спомените на една корейска принцеса“ е автобиография, създадена в предмодерната епоха. Мемоарите са безценен източник на информация, който разкрива живота на корейското общество от XVIII и началото на XIX век. Те свидетелстват за едно убийство, хвърлило сянка върху управлението на династията и съдбата на Чосон – царство на територията на днешна Корея, просъществувало близо 500 години. Принцесата описва превратностите на съдбата в двореца с неповторим драматизъм и величие, които могат да се сравнят с Шекспирова творба. 

„Корейски приказки“

Сборник с 21 приказки, които са живо отражение на фолклора и традициите на корейския народ. Ако повдигнете завесата, ще се потопете в един далечен пленителен свят, изпълнен с приключения. Издигнете се до владенията на небесния владетел и се спуснете до морските дълбини. Там ще се срещнете с корейски царе и принцеси, хитреци и глупци, наивни тигри и отмъстителни духове.

Чудили ли сте се как е създаден китайският зодиак, как са се появили луната и слънцето, защо кучето и котката не се харесват и откъде идват глухарчетата? Оставете се на вълшебството на корейския приказен свят, където ще научите отговорите на тези и още много интересни неща.

„Свръхестественият ужас в литературата“

Авторът Х. Ф. Лъвкрафт (1890–1937) е най-значимият американски създател на свръхестествени истории след Едгар По. Той оказва неизмеримо влияние върху литературата на ужаса през последните десетилетия. Въпреки че днес е известен предимно със свръхестествената си белетристика, той твори също редица интересни стихове и есета.

Настоящият том представя на българските читатели 12 от най-добрите му стихотворения и 3 от най-прочутите му есета. В първото от тях, дало заглавието на целия сборник, Лъвкрафт прави задълбочен критически преглед на свръхестествения ужас в литературата от древността до началото на XX в ., като формулира естетиката на този ужас и излага собствените си концепции за него и за  итературните техники, с които той се постига.

Във второто есе  – „Бележки върху писането на свръхестествени истории“ – авторът обяснява защо пише свръхестествена проза и ни запознава с правилата, които следва при нейното създаване, а в третото – „Метричната закономерност“ – разкрива колко важни са за добрата поезия стихотворната стъпка и усещането за ритъм.

В сборника са включени и избрани откъси от писма на Лъвкрафт до редакторите на сп. „Уиърд Тейлс“, което публикува за пръв път част от най-известните му разкази.

- реклама -