САЩ безработица, работници, обезщетения

3 млн. души загубиха работата си в САЩ за седмица

Броят на американците, които през последната седмица загубиха своята работа и поради това потърсиха обезщетения за безработица, се увеличи с близо 3 милиона.

Точният им брой е 2,98 милиона което показва, че пандемията от коронавирус продължава да унищожава работни места, сочат данните на правителството.

Броят на хората, подали заявления за първи път през седмицата, приключила на 9 май, намалява с около 200 000 спрямо предходната седмица, заяви Министерството на труда, но това е по-високо от очакваните прогнози и остава доста над всяка седмица преди пандемията.

Над 36 милиона души са уволнени в САЩ в рамките на едва два месеца заради коронавирусната криза.

Днешният доклад на Департамента по труда следва оповестените миналия петък официални данни за заетостта и безработицата през април, които показаха, че 20,5 милиона американци загубиха работа си през миналия месец, най-сериозната бройка на съкратени след Голямата депресия през 30-те години на миналия век, а нивото на безработица скочи до най-високо ниво от края на Втората световна война, достигайки 14,7%.

Данните за април обаче може би отбелязаха пик по отношение на броя на загубените работни места, тъй като редица части от САЩ отново отварят, а щатските и местните власти очертават планове за рестартиране на техните икономики.

С оглед обаче на факта, че предприятията и фабриките започват да работят доста под техния капацитет и има опасения от втора вълна на инфекция от Covid-19, икономисти и анализатори не предвиждат в скоро време драстично подобрение на пазара на труда.

Някои компании имат достъп до заеми от спасителния антивирусен фискален пакет на САЩ за почти 3 трлн. долара, като тези кредити могат да бъдат опростени, ако се използват за заплати на техните служители. Очаква се обаче много малки предприятия да затворят за постоянно, оставяйки част от 21,4 милиона американци, които вече загубиха работата си през март и април, да останат на улицата и в бъдеще.

- реклама -