3 години затвор за проповядване на радикален ислям

До 3 години затвор ще се наказва проповядването на радикален ислям, реши Народното събрание. По предложение на Патриотичния фронт бе променен Наказателния кодекс и в него бе дадена дефиниция за религиозно радикализиране.

Промяната стана факт с  гласовете на 106 депутати. Трима бяха против, а 10 се въздържаха.

Патриотите: Ако не вземем мерки ще получим „отплата” под формата на атентати

„Проблемът с радикалния ислям е факт в България, той трябва да бъде ясно дефиниран и инкриминиран. Той си поставя цел да завладее света чрез насилие.“ – заяви при обсъждането Красимир Каракачанов, който е съпредседател на ПФ.

4788531
Красимир Каракачанов – лидер на ВМРО

Патриотите се аргументираха с факта, че на много места в страната различни организации с неясно финансиране идеологизират религията, особено сред ромското население.

Те смятат, че в Наказателния кодекс трябва да бъде дадено ясно определение за радикален ислям, тъй като при имамите от Пазарджик например заради законовия пропуск, обвинението е в антидемократично поведение.

Какво е определението за радикален ислям?

Според приетите на първо четене промени в Наказателния кодекс се дава следното определение за радикален ислям: когато някой иска или подкрепя терористични и екстремистки организации, които проповядват джихад или шериата като основно право.

ДПС напуснаха демонстративно залата преди гласуването

4845033
Алиосман Имамов от ДПС (в ляво)

„Този законопроект засяга и обижда всеки мюсюлманин, който изповядва исляма“, заяви от парламентарната трибуна депутатът от ДПС Алиосман Имамов. Той определи като кощунство определението, че исляма е радикална религия. „Близо милион и половина български граждани изповядват исляма, но те са добри хора и не мислят, че са терористи“, завърши Имамов.

Патриотите върнаха топката, като обвиниха главното мюфтийство, че подпомага джамии, в които се извършва пропаганда. Те бяха подкрепени от депутатите на „Атака“, с които до скоро бяха врагове. Отношенията между националистите обаче започнаха да се затоплят, след като неотдавна лидерите им Волен Сидеров и Валери Симеонов решиха да заровят томахавката след години на кавги.

 

- реклама -