зодии, богатство, пари, финанси

3/4 пестят от ресторант, но не и от парите за училище на детето

Харчовете за какво сме ограничили, докато цените летят?

Близо 90% са ограничили посещенията на ресторант, а повече от половината – покупките на мляко, сирене, яйца, плодове и зеленчуци.

По-малко – 41% са намалили консумацията на хляб. Малцина обаче пестят от плащане на уроци и курсове или изобщо от намаляване разходите за образование.

Това показват гласуванията в анкета на “24 часа”, в която за седмица участваха над 1200 читатели на сайта.

Те имаха опцията да отбележат една по една 23 стоки и услуги, като на всяка да посочат

дали са намалили купуването им, или не

Под 1/4 от анкетираните се лишават от лекарства, а над 75% твърдят, че не са ограничили купуването им.  Лекарствата по данни на НСИ са поскъпнали средно с 12% за последните 12 месеца.

За същия период стоматологичните услуги са повишили цените си с много по-малко – само със 7%, но много повече хора според анкетата се въздържат от посещение при зъболекаря. Отговорите на въпроса дали пестят от дентални услуги са поделени почти поравно между положителните и отрицателните.  (Виж инфографиката).

При всеобща инфлация хората обичайно отлагат покупката на скъпи вещи като коли, нов дом, скъпа домакинска техника, ремонти и т.н. Почти

3/4 от българите са ограничили покупките на домакинска техника,

а приблизително толкова – 71,5%, са спрели или поне са намалили харчовете за ремонти и поддръжка на дома.

Трябва да се отбележи, че в тази група стоки не всичко е поскъпнало, по-голям ръст на инфлацията има при строителните материали, но при домакинската техника той е малък. При всички случаи обаче става дума за голям еднократен разход, който не е от първа необходимост, и е естествено хората да се въздържат.

- реклама -