Македония

Затопляне на отношенията между Гърция и Македония

Гърция и Македония са на път да затоплят отношенията си, стана ясно на среща между външните министри на двете стани Никос Кодзияс и Никола Попоски.

Спорът за името остава

Двете държави все още нямат напредък обаче по най-горещия проблем помежду им – името на Македония. От години Гърция е наложила вето върху международното използване на името, поради което формално в света тя се нарича Бивша югославска република Македония.

Решаването на двустранния спор за името не е била тема на днешната среща между двамата министри.

„Не разговаряхме за името, решихме поне веднъж да говорим за нашето сътрудничество. Аз се обявявам за компромиси. Смятам, че трябва да решаваме по мирен начин нашите различия, което значи, че не трябва единият да се налага над другия. Необходим е компромис, с който да са доволни повече страни“, изтъкна след срещата Кодзияс.

От своя страна Попоски заяви, че за развиване на сътрудничеството и изграждането на доверие е необходимо, за да се стигне до момент, когато да се обсъждат и други въпроси.

Greek Minister of Foreign Affair Nikos Kotzias visit FYROM„Името и блокирането на членството на Македония в международни организации са реални, те са проблеми. По отношение на това имаме различни позиции и това е констатирано в миналото, то е факт. От друга страна има друга реалност, върху която може да се повлияе и това е създаването на климат на по-голямо доверие между двете държави и увеличаване на сътрудничеството помежду ни.“, посочи още македонския министър.

По отношение на македонската политическа криза гръцкият външен министър заяви, че това е изцяло вътрешнополитически въпрос и допълни, че Атина иска да види Македония стабилна и силна икономически.

- реклама -