Заплахите Меркел Талин Великобритания Брекзит вододел шок

Меркел: Брекзит е шок и вододел за европейската политика

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е необходима повече работа, за да се преодолее шокът от решението на Великобритания да напусне ЕС. Меркел определи настоящия момент като вододел за европейската политика.

Ние започнахме един т. нар. процес по разглеждане, за да определим кои области трябва допълнително да развием като приоритетни“, заяви канцлерът по време на посещението си в естонската столица Талин, цитирана от агенция „Блумбърг“.

Според Меркел британският референдум е бил „вододел в европейското развитие и успешното развитие на европейската интеграция“. „Смятам, че можем да се справим с решението на Великобритания, но ще трябва да работим упорито, за да го направим“, допълни тя.

Сверяване на часовниците преди срещата на върха

Визитата на Меркел е част от източноевропейската й обиколка. Тя цели да събере мнения преди срещата на върха на страните от ЕС, без Великобритания, на 16 септември в Братислава.

Меркел Талин Великобритания Брекзит вододел шок
Германският канцлер Ангела Меркел на среща с естонския премиер Таави Ройвас

След Талин тя ще посети Прага и Варшава, преди да се завърне в Берлин. Канцлерът планира да проведе разговори с 12 европейски лидери в рамките на следващите 48 часа.

Отношенията с Великобритания

Канцлерът също така отново повтори, че докато Великобритания не подаде официално молбата си за излизане от съюза, не може да бъде даден отговор на въпроса какви ще бъдат нейните отношения с ЕС.

Според нея останалите членки на организацията имат много неща за обсъждане, така че да остане време на Лондон да реши какви връзки да установи с Брюксел.

- реклама -