Турция армия сирия свободна сирийска армия

Турция: Имаме право да останем в Сирия до установяване на пълен контрол

Подразделения на турската армия могат да останат в Джараблус докато Сирийската свободна армия (ССА) не установи пълен контрол над региона. Това заяви в телевизионно изказване турският министър на отбраната Фикри Йъшък.

Ние имаме право да останем там докато ССА не установи пълен контрол“ над Джараблус, заяви министърът. „Операцията има две основни цели. Това е осигуряването на защита на нашите граници и недопускане присъствие там на кюрдската Партия на демократичния съюз (PYD) и (нейното военно крило – бел. ред.) Отрядите за народна защита (YPG)“, допълни той.

Турция армия сирия свободна сирийска армия

Кюрдите се изтеглят на източния бряг на река Ефрат

По отношение на изтеглянето на силите на сирийските кюрди на източния бряг на р. Ефрат министърът заяви, че е планирано този процес да завърши в рамките на седмица. По думите му кюрдите все още не са се изтеглили напълно и тепърва ще се види как ще се развие ситуацията.

Според Йъшък планът на операцията на ССА, подкрепяна от турските сили, първоначално ще бъде представен на Русия и САЩ, а след това с него ще бъдат запознати и властите в Иран. В рамките на този план към момента не е имало контакти с Дамаск.Турция армия сирия свободна сирийска армия

По отношение на ролята на сирийския президент Башар Асад в регулирането на кризата, турският министър заяви, че не трябва да се игнорира сирийският режим, но „Асад няма място в бъдещето на Сирия“.

- реклама -