Турската база Инджирлик германски части изтегля
Турската база Инджирлик

Германия изтегля армията си от Инджирлик?

Германската армия се готви за изтегляне на своите части от турската авиобаза „Инджирлик“. Това се случва на фона на все по-засилващия се спор между двете страни съюзници в НАТО, пише германското издание „Шпигел“.

В края на декември 2015 г. Берлин изпрати в „Инджирлик“ разузнавателни изтребители и самолети за зареждане като част от участието си в международната коалиция срещу „Ислямска държава“. Към момента Германия има общо около 240 войници, разположени в базата.

Не пускат германски политици в базата

Анкара отказва да допусне германски политици на посещение в базата. Това е накарало коалиционният партньор от Социалдемократическата партия да поиска изтегляне на германските части от базата. По силата на германското законодателство Бундестагът може да решава относно съдбата на германските части зад граница.

Мандатът на Берлин в „Инджирлик“ изтича в края на тази година и социалдемократите заплашват да блокират неговото удължаване.

Ако вече не е възможно да посещаваме нашите войници, то тогава изобщо няма да става въпрос за удължаване на мандата“, заяви пред „Шпигел“ Райнер Арнолд, експерт по сигурност към партията.

Без да се позовава на източници, списанието посочва, че германското министерство на отбраната вече обмисля варианти за прехвърляне на частите си на други места като Йордания или Кипър.

Напрежение между Турция и Германия

Берлин и Анкара са в конфликт, след като германският парламент определи като геноцид избиването на арменци от османски сили по време на Първата световна война.

Друга причина за изострените отношения е заплахата на Турция да оттегли подкрепата си за мигрантското споразумение с ЕСт.

Берлин отправи и критики срещу начина, по който властите в Анкара отговориха на опита за преврат срещу президента Реджеп Ердоган от средата на юли.

По време на организираната след това чистка над 40 000 държавни служители, полицаи, военни и журналисти бяха арестувани или отстранени от работа.

Министърът на отбраната против изтеглянето

Министърът на отбраната  Урсула фон дер Лайен се противопостави на изтеглянето на германските войници от турската военновъздушна база „Инджирлик“. Това съобщи по-късно  Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Германските военнослужещите ще продължат съвместната борба срещу близкоизточната групировка „Ислямска база“ от базата на НАТО в Турция, подчерта Урсула фон дер Лайен, допълвайки, че това е в интерес както на Германия, така и на Турция.

- реклама -