Какви са вариантите пред Великобритания след вчерашния вот? Анализ на политолога Даниел Смилов пред FN

След вчерашния разгром над Тереза Мей при гласуването на сделката за Брекзит, днес тя ще се изправи пред второ изпитание – вот на недоверие. Какви са пътищата за страната и има ли реално „положително решение“ – анализ на политолога Даниел Смилов специално за FN.

Даниел Смилов е политолог и специалист по сравнително конституционно право. Програмен директор на Центъра за либерални стратегии, София, ежегоден гост-преподавател в Централно европейския университет, Будапеща и доцент по теория на политиката в катедра „Политология” на СУ „Св. Климент Охридски”.

Изненада ли Ви резултатът от снощния вот, който беше определен като исторически провал за Тереза Мей?

Решението на депутатите не беше изненадващо. Ясно беше, че Тереза Мей ще загуби. Изненадата дойде от голяма разлика във вота – тя не се очакваше.

24 часа след гласуването на сделката за Брекзит депутатите ще гласуват внесения вот на недоверие от лидера на лейбъристите Джеръми Корбин. Ще събере ли Мей достатъчна подкрепа този път?

Очаквам стратегията на лейбъристите да не успее, едва ли ще се стигне до предсочни избори. Големият въпрос е накъде от тук нататък. Дали лейбъристите биха подкрепили втори референдум. Това би означавало да Корбин да отстъпи от снощната си позиция.

Дали Мей ще се опита да направи по-широко мнозинство, привличайки част от лейбъристките депутати за лек Брекзит. Което теоретично е възможно, въпреки че и пред този вариант им много трудности. И третият важен момент е дали мнозинството, което отхвърли втория вариант на Мей, ще има мнозинство да блокира така наречения твърд брекзит? Може би това е най-интересното развитие до тук, но проблемът е че те не могат да се разберат ако не е твърд Брекзит какво да се случи. Дали референдум, дали норвежки вариант или трета опция.

 

До датата на Брекзит остават 73 дни. Какво реално би могло да се направи и има ли наситина „положително решение“, за каквото призова снощи председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск?

Важното беше вчерашното гласуване, но за съжаление нямаме по-голяма яснота за това, което предстои след него. Може би ще се наложи удължаване на периода. Това изглежда най-реалистично. За да се случи това обаче всички 27 държави от ЕС трябва да дадат съгласието си. Но мисля, че ако британците поискат удължаване – то ще бъде дадено. Времето е много малко за реализиране на алтернативи – и ми се струва почти невъзможнотези 73 дни да стигнат за взимане на решение, особено ако се стигне до референдум.

- реклама -