Борисов

Борисов: Нямаме избор освен партньорство с Турция заради бежанската криза

България няма избор, освен да си партнира с Турция заради бежанската вълна. Това става ясно от изказване на премиера Борисов, направено тази сутрин по време на редовното заседание на правителството. От стенограмата става ясно, че от началото на бежанската криза страната ни е върнала на Турция 26 хиляди емигранти.

Всеки се спасява панически

Пред министрите си, премиера казва, че не вижда никаква перспектива в Европа  за решаване на проблема с мигрантската криза.

Виждам панически държава след държава да се спасяват поединично. Всеки намира някакъв член в Договора на ЕС, който му дава това право, тъй като вече и големите държави в Европа се задъхват, а и обществата им панически почват да се съпротивляват“, заявява Бойко Борисов.

Ще трябва да строим нови бежански центрове

По думите на премиера бежанските центрове у нас вече са пълни и трябва да се мисли за финансирането на нови при евентуално нарастване на миграционния поток.

Борисов: „Спазвайки хиляди, хиляди, хиляди ограничения, които имаме в Европейския съюз, всеки ден бълваме огромни ресурси за прехрана, за охрана, за интервюта за статут, за всеки един регистриран мигрант“

Единственото решение е добросъседството

Македония предупреди

В тази ситуация България трябва да се опита да поддържа максимално прагматични и добронамерени отношения със съседите, убеден е министър председателя.

Борисов: „Сърбите изкараха армията, заградиха границата и вече няма изход от България. За съжаление, в Гърция нещата не стоят добре. И ни остава да търсим партньорство с турската страна“

Премиерът поема отговорност да бъдат подготвени мерки за предотвратяване на подобни казуси като този с Тютюневите складове в Пловдив.

Борисов настоява да бъдат разплетени „всички възли, свързани с тютюневите складове – кое и как, по какъв начин в довело до тяхната приватизация, кога. Какви ангажименти имат новите собственици към паметници на културата като се приватизират?”, посочва премиерът.

- реклама -