Тютюневи складове

Евакуираха живеещите край горящите Тютюневи складове в Пловдив

Пожарът в Тютюневите складове в центъра на Пловдив продължава да се разраства. Малко по-рано полицията евакуира живеещите в близост хора. Няма пострадали, но в района е изключително задимено. Над складовете се вият черни кълбета дим, носят се сажди и силна миризма.

Извикаха дори пожарникарите в отпуска

30 огнеборци се борят със стихията, като на работа са извикани дори тези, които са в отпуск.

Девет пожарни автомобила са на мястото и се опитват да овладеят огъня.

Огънят, който първоначално обхвана покривната конструкция на две от сградите продължи да се разраства. Въпреки усилията на огнеборците той обхвана и трета сграда. Пламъците, които излизат от прозорците и покривите са над 5 метра.

Тютюневи складове

Обстановката е усложнена, пожарните екипи действат едновременно от двете страни по покривната конструкция на горящите складове. Използват се пожарни кранове.

Тютюневи складове

„Гасенето на пламъците продължава и към настоящия момент, като пожарните екипи полагат неимоверни усилия да овладеят критичната ситуация“, заявиха от „Пожарна безопасност и защита на населението” в Пловдив. Очаква се нанесените щети да са значителни.

Полицейски екипи отклоняват трафика, тъй като районът е отцепен.

Малко след 16 часа на мястото пристигна и бившия почетен консул на Италия в града Пиетро Луиджи Гиа, който е собственик на част от складовете. Бил многократно предупреждаван от общината, че сградите са опасни, но той предпочитал да плаща  тротоарно право и да огражда района заради падащата мазилка.

Пловдивчани: Искат да заличат емблема

Все още не е ясна причината за възникването на пожара.

4707822

Повечето сгради, намиращи се в нареченият „Тютюнев град“ в центъра на Пловдив са порутени. Някога на мястото е кипяла усилена търговия с тютюн и цигари.

Жители на града под тепетата, които са се събрали на мястото коментират, че се прави умишлен опит бъде заличена поредната емблема на Пловдив. Част от сградите от архитектурния ансамбъл са реконструирани, но други са оставени полуразрушени.

Очаквайте подробности

- реклама -