крави, вода, отравяне, Хасково, Марица

28 крави умряха минути след като пиха вода от колектор, който се влива в Марица

Заради отравяне на водите на река Марица по течението й след Димитровград е спряно водоподаването за всички населени места, които черпят вода от помпени станции по поречието на реката до Свиленград.

Това съобщи след извънредно заседание на Областния кризисен щаб областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, цитирана от БТА.

Повод за извънредната мярка стана смъртта на 28 крави на частния фермер Стоян Господинов. Стадото пило вода от колектор, който се влива в река Марица по първоначални данни, цитирани от Областния кризисен щаб.

Сигналът за смъртта на кравите е бил подаден на спешния телефон към 15,30 часа, уточни д-р Здравкова. Включени са били системите за ранно предупреждаване, увери тя. Образувано е досъдебно производство, допълни д-р Здравкова.

В община Димитровград е прекратено водоснабдяването на 5 населени места, посочи кметът на града Иво Димов. Той изказа предположения, че става дума за еднократно залпово замърсяване с органично съединение с висока концентрация. Тепърва обаче ще се установяват източникът и причините, подчерта Димов. По негови думи няма установено измиране на риба.

От лабораторията на РИОСВ-Хасково са взети проби от водата от цялото протежение на реката с общините Димитровград, Симеоновград, Харманли, Любимец и Свиленград. От ОБДХ – Хасково пък са изпратили патолози и ветеринарни лекари да вземат проби от животните. Уведомени са всички кметове в крайречните населени места, съобщиха още от щаба.

Продължават да се уведомяват животновъди, земеделци и рибари да не се допускат животни и хора в близост до реката, уведомен е и Националния оперативен център.

На заседанието на кризисния щаб бе и прокуристът на торовия завод в Димитровград „Неохим“ Стефан Димитров. Пред журналисти той изрази съмнение, че от намиращото се в капитален ремонт предприятие може да са изтекли опасни химикали, които да са предизвикали станалото. Димитров обеща и пълно съдействие на органите на разследването.

- реклама -