Радан Кънев

Радан Кънев иска НАТО и ЕС да ни пазят от Турция и бежанците

България незабавно да изиска от Европейския съюз и ключовите си партньори в НАТО да пресекат всеки опит за използване на мигрантската заплаха в българо-турските отношения. Това заяви лидера на ДСБ Радан Кънев на специална пресконференция днес.

Той настоява Алианса да се ангажира с охраната на българо-турската граница по суша и вода по примера, по който тази охрана се прилага между Турция и Гърция, а също и в духа на споразумението за засилено сътрудничество между ЕС и НАТО от срещата на върха във Варшава.

Политиката на кабинета – непоследователна

От ДСБ твърдят, че напоследък правителството дава „непоследователните позиции и послания“ в настоящата изключително напрегната международна ситуация.

Страната ни правела опасни жестове към „авторитарните режими в Анкара и Москва“, твърди Кънев.  Като пример той посочи случая с върнатия на Турция гюленист Абдуллах Бююк.

Кънев: „Особено сме притеснени от започването и промотирането лично от премиера Борисов на политика на едностранни жестове към Турция и Руската Федерация като форма на омилостивяване на тези два авторитарни режима и като форма на трупане на предизборни ползи в периода преди президентските избори”.

Подкрепят свикването на КСНС

ДСБ обявиха, че подкрепят свикването на Консултативния съвет по националната сигурност към президента. Миналата седмица Патриотичния Фронт лансира идеята, заради неофициални заплахи на Турция да прекрати едностранно споразумението за връщане на нелегалните бежанци.

5016407„На такъв консултативен съвет, ако бъде организиран, ние категорично ще поставим отново темата за засилване на държавния контрол върху вероизповеданията в България и особено върху религиозното обучение и финансирането на религиозните институции“, обяви Кънев.

ДСБ смята, че не било за пренебрегване прякото политическо влияние на Русия върху Българската православна църква.

- реклама -