Тихомир Иванов скок височина

Тихомир Иванов десети в скока на височина в Рио, влиза в историята

Тихомир Иванов стана най-успешно представилият се българин в олимпийски финал в скока на височина при мъжете, след като се нареди десети в Рио де Жанейро.

22-годишният Иванов за втори път в Бразилия изравни личния си рекорд от 229 см, като  преодоля височината от първи опит. Плевенчанинът започна с 222 см от първи опит, а след това направи една грешка на 225 см, която му коства по-предно класиране, тъй като се справи от втория път. След като скочи от раз 229 см, летвата беше качена на 233 см, където Иванов не стигна до успех в нито един от трите си опита.

Тихомир Иванов скок височина

Дебют на Олимпиада

Иванов остави зад себе си в класирането доста по-опитни състезатели със сериозни успехи. След негосе наредиха бронзовият медалист от Световното първенство в Дегу през 2011 г. Тревор Бари (Бахама), първенецът на планетата в зала от Истанбул 2012 Димитриос Кондрокукис (Гърция) и чехът Ярослав Баба, бронзов медалист от Олимпийските игри в Атина през 2004 г. и от Световното първенство в зала в Будапеща през 2004 г., както и носител на сребро и бронз от еврошампионати под покрив.
Олимпийската титла спечели световният шампион Дерек Друин (Канада) с личен резултат за сезона от 238 см, след като не направи нито един фаул в цялото състезание. Така Друин донесе първи олимпийски златен медал за Канада в тази дисциплина за последните 84 години.  Мутаз Есса Баршим от Катар остана втори с 236 см.  Бронзовия медал отиде при Богдан Бондаренко (Украйна) с 233 см.

- реклама -