затвори

27 случая на неоснователно задържане на осъдени лица в затворите за 2017 г.

В случай на неоснователно задържане на осъдено лице в затвор или затворническо общежитие след изтичане на срока на наказанието, затворническите администрации задължително изготвят писмени справки за причините.

След това те се изпращат до Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, Върховна касационна прокуратура и прокурора, който упражнява надзор за спазване на законността при изпълнение на наказанията, съгласно Закона за съдебната власт. Това заявява правосъдният министър Цецка Цачева в отговор на депутатски въпрос за дейността на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“.

Миналата година в затворите са регистрирани 27 случая на неоснователно задържане на осъдени лица над определения от съда размер на наказанието

Нито един от тях не е по вина по затворническите администрации, посочват още от правосъдното ведомство. До момента за 2018 година случаите са 12.

За 2018 година в 7 от случаите продължителността е до 10 дни, 2 случая с продължителност от 10 до 30 дни, 1 случай с продължителност 1 месец и 1 ден, 1 случай с продължителност 1 месец и 19 дни и 1 случай с продължителност 2 месеца и 29 дни, информира Цачева.

Тя допълва, че причините за неоснователните задържания са най – често поради несвоевременно зачетен предварителен арест от страна на съда и прокуратурата или късно получени съдебни актове. По – малко са случаите, при които определеното от съда наказание е по – голямо по размер от предварителното задържане, както и късно зачетено изтърпяно наказание пробация, при определяне на общо наказание на основание чл.23, чл. 25 НК. За 2018 година има един случай, който е по вина на служител от затворническата администрация на затвора гр. Враца, като на същият е наложено дисциплинарно наказание „забележка“, отбелязва правосъдният министър.

- реклама -