Ананиев

27 млн. допълнително за здравеопазване иска Кирил Ананиев

27 млн. лв. повече в бюджета за здравеопазване ще предложи ресорният министър Кирил Ананиев. Това стана ясно след среща между него и депутатите на Обединените патриоти.

Те обсъдиха проектобюджетът на НЗОК, който утре ще бъде разглеждан в ресорната парламентарна комисия. Тогава ще се предложи за приемане увеличение на първичната извънболнична помощ със 7 млн. лв., на специализираната извънболнична помощ също с 7 млн. лв., с 3 млн. лв. на медикодиагностичните дейности и с 10 млн. лв. дейността на стоматолозите.

Средствата ще дойдат от резерва на НЗОК

Според Кирил Ананиев в момента в никакъв случай не бива да се намаляват други дейности, като болничната помощ или лекарствата. Той посочи още, че патриотите имат приоритети, свързани с профилактиката, с борбата срещу наркотичните вещества, които обаче са залегнали в съответните нормативни актове и бюджета на Министерството на здравеопазването.

Не на последно място Ананиев обясни, че работната междуведомствена група за ТЕЛК-овете е в края на своята работа. „Съвсем скоро може би до дни ще излезе с предложение, което след го погледне и ръководството, ще тръгне към МС. Ангажиментът им е до Нова година да има предложение, ще влезем в сроковете“, допълни Ананиев.

От своя страна депутатът от „Обединени патриоти“ Калин Поповски подчерта, че за първи път министър финансист разбирал добре проблемите на здравеопазването, вероятно и защото „дълго време е бил председател на Надзорния съвет на НЗОК“.

- реклама -