27 известни личности в подкрепа на Ирина Бокова. Весна Пусич се отказа от кандидатурата си

27 известни личности от френския политически, икономически и културен живот, които подкрепят кандидатурата на Ирина Бокова за шеф на ООН, публикуваха писмено изявление във в. “Хъфингтън пост”. В него те излагат аргументите си защо българката трябва да е следващият генерален секретар на организацията.
Сред тях са бившата премиерка Едит Кресон и бившият генерален секретар на Съвета на Европа Катрин Лалюмиер, бившите министри Жан-Пиер Шевенман, Ерве дьо Шарет, Ксавие Даркос и Кристин Албанел, известният музикант Жан-Мишел Жар, писателката с български произход Юлия Кръстева, принцеса Шантал дьо Франс, барон Ерик дьо Ротшилд и др.

„Сега е най-подходящото време жена да заеме поста на Бан Ки Мун“

Те са убедени, че никой не би могъл по-добре от Бокова да се справи като шеф на ООН с предизвикателствата, пред които е изправено човечеството в настоящия момент. Авторите припомнят, че Бокова единствена от жените попадна в тройката на водещите кандидати за поста след първото гласуване в Съвета за сигурност на 21 юли.
Ирина Бокова подкрепа французи известни Хъффингтън пост
“Убедени сме, че Ирина Бокова ще бъде генералният секретар, от който ООН и светът се нуждаят днес”, пишат те преди втория вот в Съвета за сигурност днес. И подчертават, че това е историческа възможност, която не бива да се пропуска.

Хърватката Весна Пусич се отказа от надпреварата

В навечерието на втория вот хърватката Весна Пусич, която бе последна след първия тур на гласуване, оттегли кандидатурата си.

Пусич –  бивш външен министър на Хърватия получи едва два гласа за кандидатурата си и 11 гласа срещу себе си – най-лошият резултат сред 12-те кандидати в неофициалното гласуване, проведено през юли от Съвета за сигурност на ООН.
Според правилника на ООН генералният секретар е избиран от 193-членното общо събрание по препоръка на Съвета за сигурност.
- реклама -