Студент застава сам срещу танковете на площад Тянанмън през 1989. Снимка: Джеф Уайдънър, Асошиейтед прес

27 години по-късно…Засилени мерки за сигурност на Тянанмън

Китайските власти затегнаха мерките за сигурност около площад ”Тянанмън”. Навръх 27-ата годишнина от кървавото потушаване на продемократичните протести на емблематичния площад, полицията проверява документите за самоличност и претърсва чантите на всички, които искат да отидат на площада, съобщава Асошиейтед прес.

Площад Тянянмън

Отбелязването на годишнината, под каквато и да е форма, е забранено в Китай.

Строителството на площада започва през 1417 г. по време на династията Мин и е окончателно завършено през 1699 г. от династията Чин.

Площад Тянянмън

Площадът е символ на китайската нация и нейната душевност. Тук се намира мавзолеят на видния китайски политик Мао Дзъдун. Той е един от най-големите площади в света. Простира се на територия от 440 хиляди кв. метра. Събира около 1 млн. души.

По време на студентските вълнения през юни 1989 г. силите на реда потушават силово бунтовете, при което загиват много хора. Точната бройка не е известна и до днес. Кървавата разправа с демонстрантите през 1989 г. е тема табу в Народен Китай,  премълчавана в учебниците и историческите книги и жестоко цензурирана в печата и социалните мрежи, отбелязва АФП.

Площад ТянянмънОфициалните власти продължават да следят поддръжниците на демократичното движение, особено около годишнината. Шестима активисти-правозащитници, сред които поетът Лян Тайпин бяха задържани от полицията в Пекин, след като организираха частна възпоменателна церемония. Властите ги обвиняват в предизвикване на безредици.

Както всяка година под зоркото око на властите са „Майките от Тянанмън“ – асоциация на родители, загубили дете по време на кървавите репресии.

Тази седмица „Майките от Тянанмън“ публикуваха по повод годишнината от събитията остро отворено писмо, което бе разпространено от неправителствената организация Китайски защитници на човешките права.

За семействата на жертвите това са 27 г. бял терор, задушаване. Ние сме наблюдавани и подслушвани от полицията, следени и дори задържани, нашите компютри са конфискувани, заявяват хората, сложили подписите си под отвореното писмо. Правителството ни игнорира под претекста, че клането на 4 юни изобщо не го е имало, но истината е на наша страна, подчертават те.

4 юни е обикновен ден и китайците искат да оставят 1989 г. зад гърба си – пише днес излизащият на английски език китайски вестник „Глобал Таймс“, като критикува шума, вдигнат в чужбина във връзка годишнината от драматичните събития.

Tiananmen Square

„За китайците 4 юни е обикновен ден. Инцидентът (от 1989) принадлежи на историята“, твърди анонимният автор на коментара. „Повечето китайци смятат просто, че не е необходим допълнителен дебат. Много от онези, които са изживели или познават събитието, искат да го оставят зад гърба си“, добавя той.

Няколко души се опитаха да предизвикат шум, за да привлекат международното внимание и да разстроят мирния живот на китайците, твърди „Глобал Таймс“, като заклеймява „външните сили“, които няма „да постигнат никакви конкретни резултати“. Ежегодната шумотевица около произшествието на 4 юни не е нищо друго освен мехури, осъдени да се спукат, се посочва в заключение в статията.

- реклама -