Иновации доклад българия

България в топ 50 на иновативните страни в света

Страната ни изпреварва балканските страни по иновации

Глобалният иновационен индекс нареди България на 38 място сред най-иновативните икономики в света. Спрямо миналата година ние се изкачваме с 1 позиция нагоре.

Рейтингът включва 128 държави, подредени според възможностите им за иновации и резултатите от тях. Тук България е в компанията на Словакия, която е преди нея, и Полша, заемаща мястото след нас.

Спрямо почти всички балкански държави, без Словения /32/, България е по-напред. Останалите страни от региона се нареждат на следните места: Гърция е 40, Турция – 42, Хърватия – 47, Черна гора – 51, Сърбия – 65, а Албания е 92.

Отличниците

За поредна година класацията се оглавява от Швейцария.  На второ и трето място са съответно Швеция и Великобритания. Следват САЩ, Финландия, Сингапур, Ирландия, Дания и Холандия.

Германия заема десетата позиция. Страната за първи път влиза в десятката, отбелязва Deutsche Welle. Авторите на изследването отдават дължимото на качеството на иновациите в Германия.

RkflИновации доклад българия

Още за Глобалния иновационен индекс

Глобалният иновационен индекс (GII) си поставя за цел да улови различните аспекти на иновациите и да предостави идеи, които могат да помогнат за насърчаването на икономическия растеж в дългосрочен план, подобряването на производителността и увеличаването на работните места. Той също така помага за създаването на среда, в която непрекъснато да се оценяват иновационните фактори.

Рейтингът се съставя за 9 път. Темата на тазгодишния доклад е „Да печелим чрез глобална иновация”. Изследват се иновациите в световен мащаб като предложение, от което и двете страни печелят.

Класацията този път е подредена със съдействието на университета Корнел в щата Ню Йорк, INSEAD и Агенцията на ООН, отговаряща за интелектуалната собственост. В него са включени 128 икономики, представляващи 92,8% от световното население и формиращи 97,9% от световния БВП.

- реклама -