260 мигранти спасени от кораба на английския уличен художник Банкси

Спасители евакуираха още 209 мигранти от кораба на английския уличен художник Банкси. Вчера от плавателния съд бяха спасени 49 души, сред които 32 жени, 13 деца, и четирима мъже в тежко състояние.

Нелегалните мигранти бяха спасени от властите в Италия, след като са събирани от различни лодки в Средиземно море, но плавателният съд толкова се препълнил, че не можел нито да плава, нито да се върне, и заседнал. Поради опасност от преобръщане на кораба, екипажът му подал множество сигнали за помощ, но само италианските власти се отзовали.

Миграционни активисти, обаче, разкритикуваха уличния художник за постъпката му да финансира покупката и операциите със спасителния кораб с мотива, че това само ще насърчи контрабандистите да качват все повече бежанци на лодки и да ги пращат в Европа.

До момента 550 мигранти са загинали, опитвайки се да пресекат участъка от 300 мили между Либия и бреговете на Италия и Малта от началото на тази година.

Спасени от кораба „Луиз Мишел“ са предимно млади африкански мъже, за които се смята, че са тръгнали от либийското крайбрежие на неустойчиви лодки.

- реклама -