Германия

250 000 се готвят за протест срещу търговското споразумение в Германия

В Германия се очаква днес на протест срещу трансатлантическото споразумение за търговия да излязат около 250 000 души.

„Надяваме се над 250 000 участници да се присъединят към марша в страната“, каза Роланд Сюс от антиглобалистката група Atlantic, която е един от организаторите на протестите. Ще се се проведат в седем германски града, включително и в столицата Берлин и икономическия център Франфурт.

ЕС и САЩ започнаха през 2013 г. преговори за Трансатлатическо партньорство в търговията и инвестициите, чиято цел е създаването на пазар на труда на 850 млн. потребители.

Нов кръг от преговори трябва да започнат през октомври и американския президент Барак Обама иска сделката да бъде сключена преди да напусне поста си през януари.

Една по-малка версия на търговското споразумение също е в процес на разработка с Канада, и сделката, наречена CETA, се очаква да бъде подписана през октомври.

Износителите искат сделката, тъй като тя обещава по-ниски тарифи, по-малко бюрокрация и по-широка база на потребителите за техните стоки.

Но преговорите са изправени пред опозиция в Европа, където потребителите се страхуват, че ще бъде накърнен пазарът на труда и екологичните стандарти, чиито правила днес са в сила в блока, ще доведе до нарастване на аутсорсинга и по този начин до загуба на работни места.

Друг конфликтен момент са плановете за създаване на специален съд, който ще разглежда споровете между компании и правителства, в което противниците на TTIP виждат даване на фирмите право на вето над държавната политика.

Не само хората се противопоставят на сделката

Френският премиер Мануел Валс поиска прекратяване на преговорите, докато лидерът на най-голямата икономика в ЕС, германският канцлер Ангела Меркел, подкрепя идеята.

Според нея споразумение със САЩ щяло да повлияе положително за намаляване на голямата безработица в някои от европейските страни. Но дори и в германската управляваща коалиция има противоречиви мнения за TTIP. Социалдемократът Зигмар Габриел, който е вицеканцлер и министър на икономиката, каза, че разговорите по споразумението „де факто се провалиха“.

- реклама -