25 стотинки надолу: Как ще ползваме отстъпката за гориво? (+ Пенсионират стикера за ГО)

25 стотинки надолу: Как ще ползваме отстъпката за гориво? Отстъпката от 25 стотинки ще е за частни автомобили,

регистрирани в България, или такива, които са на лизинг.

„Бензиностанциите използват момента да натрупат малко повече печалба”. Така вицепремиерът и финансов министър Асен Василев коментира цените на горивата пред NOVA. Той припомни, че има орган, който да ги контролира – Комисията за защита на конкуренцията.

Запитан дали тя прави това, Василев каза: „Очевидно не”.

„Провели сме няколко разговора с „Лукойл”, така че цената на едро да включва отстъпката, която е от разликата на руския петрол спрямо сорт Брент. И цената от последните месеци е равна”, коментира Василев. Именно тук била ролята на КЗК. „Радвам се, че парламентът започна процедура по смяна на Закона за защита на конкуренцията и по смяна на състава на комисията, за да влезе такава, която да си върши работата”, каза вицепремиерът.

Той обясни и как ще бъде давана отстъпката от 25 стотинки.

Тя ще е за частни автомобили, регистрирани в България, или са на лизинг. Шофьорът трябва да покаже талона на автомобила на касата.

Единият вариант за ползване на отстъпката за гориво е с фактура на физическо лице, каза министърът на електронното управление Божидар Божанов в ефира на NOVA. По думите му, през следващата или по-следващата седмица ще има окончателно решение. Обмисляме технологични и организационни мерки.

Нашето министерство само подпомага тази дейност,

обсъждаме въпроса с Министерството на финансите.

На въпрос кога ще се въведе личната карта с чип министър Божанов каза, че това е удобен вариант, но е важно хората да имат електронни услуги бързо на телефоните си, защото тези, които биха ползвали електронни услуги, имат смартфон.

Мобилна лична карта,

обясни министър Божанов, е когато искаме да ползваме дадена електронна услуга, да влезем в сайта на институцията и да покажем кои сме, за да знае държавата дали това лице има право да ползва тези услуги. След идентификация, може да се ползват е-услуги. Предварителната регистрация ще изисква сканиране на данните, ще има пинкод и други защити, обясни той. Ако има кражба на телефона, няма да може да се ползва от друг, защото трябва

да се отключи с биометрия и пинкод.

Вероятно пилотното приложение ще се въведе до края на годината, допълни министър Божанов. За да се ползва личната карта с чип, ползвателят трябва да има компютър с четец и затова сме приоритизирали ползването на смартфоните.

Целите на правителството са за

съкращение на администрацията с 10 процента, но преди това ще се извърши анализ, добави още той.

В отговор на въпрос кога ще се получават и плащат по електронен път фишове към КАТ министър Божанов каза, че общественото обсъждане на предложенията, заедно с отпадането на синия талон, приключи. Вчера е подписана съгласувателна процедура и вероятно следващата седмица ще влезе в Министерския съвет.

Ще отпадне и стикерът за

„Гражданска отговорност“, допълни още той.

По неговите думи, електронното гласуване е на етап спецификация на изграждане. Дали ще го има на местните избори, решава Народното събрание.

В отговор на въпрос дали коалицията се готви за избори, министър Божанов каза, че има спорове по някои теми, но това не е нещо, което да не са очаквали. Нормално е да има разминавания, особено в тази криза, по някои теми, добави той.

- реклама -