Австралия, ваксина Беларус

25 милиона австралийци ще бъдат имунизирани срещу К-19

Премиерът на Австралия призова в сряда коронавирусните имунизации да бъдат задължителни.

Призивът на министър-председателя идват на фона на дебатите за етичност и безопасност, които бушуват по целия свят във връзка с ваксинацията.

Понастоящем почти 30 потенциални ваксини се тестват на хора по целия свят с надеждата да прекратят пандемията, която сега е убила повече от 775 000 души и е заразила близо 22 милиона, съобщи АФП.

Премиерът Скот Морисън заяви, че иска всичките 25 милиона австралийци да бъдат ваксинирани, след като страната си осигури достъп до ваксина, която в момента се разработва от AstraZeneca и Оксфордския университет.

„Винаги има изключения за всяка ваксина по медицински причини, но това трябва да бъде единственото основание“, каза той.

Бразилските здравни регулатори във вторник дадоха зелена светлина за последния етап на изпитванията на ваксина от Johnson & Johnson.

Американската фармацевтична фирма ще изпробва лекарството си върху 7 000 доброволци в Бразилия, заявиха властите, част от група до 60 000 по целия свят.

Въпреки това, стремежът към ваксина съвпада с повишаване на настроенията срещу ваксинирането, което може да възпрепятства усилията за насърчаване на широкото приемане.

Глобалната епидемия е на фона на развихрянето на растеж на онлайн дезинформация, спекулации и противопоставяне – нещо, което експертите нарекоха „инфодемия“ – с дебати, породени от това дали правилата за ваксина засягат личните свободи.

- реклама -