Абдуллах Бююк екстрадация Турция министерство на правосъдието

Ще върне ли България Бююк на Турция?

Няма постъпило искане за екстрадация на Абдулах Бююк от турската страна. Това казаха за Flashnews от правосъдното министерство.

По-рано днес беше съобщено, че Бююк няма да получи политическо убежище в България, властите са отхвърлили искането му, постановили са екстрадицията му и връщането му в Турция е в процес на подготовка. Информацията дойде от министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу, цитиран от в.“Хюрриет“.

Връзки с Фехуллах Гюлен?

Бизнесменът Бююк е заподозрян в Турция във връзки с организацията на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, сочен за организатор на опита за преврат от 15 юли т.г.

Българската прокуратура и правосъдният министър Екатерина Захариева преди дни твърдяха, че след 28 юни не е имало отправено искане от Турция за екстрадиция на нейни граждани. Днес от министерството потвърдиха тази позиция.

Чавушоглу обаче в края на юли бе заявил, че у нас ще бъде изпратена делегация , която да изиска въпросната процедура. Бююк е пристигнал у нас през септември м.г., а през февруари е поискал политическо убежище.

- реклама -