Кокаляне

247 души са загинали при катастрофи от началото на годината

247 души са загинали при катастрофи от началото на годината. Ранените са 3 551, а катастрофите – 2 824. Жертвите по пътищата са със 7 повече в сравнения със същия период на миналата година.

Днес е Международният ден за безопасност на движението по пътищата.

Правителството прие решение за обявяване на такъв ден с цел популяризирането на темата чрез провеждане на различни мероприятия, информационни и образователни кампании. С решение на Министерския съвет, 2019 година беше определена за година на активна работа по опазване живота и здравето на участниците в движението.

Мотото е „Пази семейството си на пътя“.

Експерти от водещи международни организации в областта на пътната безопасност ще участват в международна кръгла маса „Ефективни модели и инструменти за повишаване на безопасността на транспортната система“. В нея ще участват министрите на регионалното развитие и благоустройството, на вътрешните работи и заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ангел Попов. В дебатите ще участва и председателят на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

По време на събитието ще бъде обсъдена практиката на европейските пътни администрации за прилагане на инструменти за превенция и повишаване на безопасността на инфраструктурата. Целта е намаляване на тежките катастрофи, които взимат десетки жертви всеки месец.

- реклама -