БСП

БСП иска извънредно свикване на НС по казуса „Белене“

БСП настоява за извънредно заседание на Народното събрание по време на лятната ваканция, на което да се разгледа казуса с АЕЦ „Белене”. Това стана ясно на пресконференция на левицата.

Говорителят на БСП Жельо Бойчев заяви, че левицата приветства поредното преосмисляне на премиера Бойко Борисов относно реализиране на проекта АЕЦ „Белене” .

От левицата припомниха, че към момента има мораториум на НС за изграждане на този проект. Преди месец ПГ на БСП внесе проект на решение за отмяна на решението на НС за прекратяване на изграждането на АЕЦ „Белене”.

БСП са отправили искане към председателя на Народното събрание Цецка Цачева да употреби възможността да свика извънредно заседание на НС с дневен ред именно проекта за решение, внесено от БСП.

„Считаме, че НС трябва да е наясно с всички ангажименти, които правителството поема по реализацията на този проект. Страната ни на основание на арбитражно решение дължи близо 10 млн. лв. на месец”, каза още говорителят на БСП.

Извънредно заседание на Народното събрание за АЕЦ „Белене” няма да има

Няма да има извънредно заседание на парламента заради „Белене“. Това заявиха от ГЕРБ на извънреден брифинг.

Няма постъпило искане от БСП за свикване на извънредно заседание на Народното събрание. Това каза Димитър Главчев от ГЕРБ.

Той в момента замества председателя на парламента Цецка Цачева. Според Главчев БСП правят политически изявления в момента, за да отклонят вниманието от предстоящия национален съвет на партията.

Изтича едномесечният срок на Борисов за АЕЦ „Белене“

Утре, 10 август изтича единият месец, който министър-председателят Бойко Борисов поиска, за да намери решение на казуса с АЕЦ „Белене“.

На 4 август председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер изпрати писмо до премиера Бойко Борисов, в което се засягат енергийни въпроси. По отношение на АЕЦ, Юнкер пише следното: „Относно въпросите от областта на ядрената енергетика, които посочваш в писмото си, бих искал да подчертая, че Еврокомисията напълно зачита правото на България да определя своя енергиен микс. Ако България реши да изгради нов реактор, тя трябва да уведоми Еврокомисията за такъв инвестиционен проект по силата на чл. 41 на Договора за Евратом“.

На следващия ден, 5 август, се проведе телефонен разговор между президента Владимир Путин и българския премиер Бойко Борисов по искане на българската страна. Двете страни договориха работна група да изясни казуса, който да удовлетворява и двете страни.

Днес енергийният министър Теменужка Петкова изпрати писмо до „Росатом“ с молба техни експерти да участват в работната група за „Белене“.

- реклама -