командир

24-годишна жена – командир стои зад успешната мисия на китайската сонда на Луната

Младите могат и са бъдещето! Доказателството идва от едва прохождащата в астрологията Жу Ченхай, която направи нещо, което и американците не са достигали скоро – изпрати успешно сонда до Луната. В родния й Китай наричат 24-годишната Жу „голямата сестра“ в знак на респект към нея и постиженията й.

Сондата се завърна на Земята снощи и донесе камъни и проби от лунната почва. Веднага на мястото на кацането в Монголия пристигнаха китайски специалисти.

сн. БГНЕС
сн. БГНЕС

Младият космически командир Жу Ченхай отговаряше за свързочната система на сондата от роботизираната мисия The Chang’e-5. Тя работи на площадката за изстрелване на космически кораби, разположена във Венчанг.

В родината си „голямата сестра“ се превърна в истинска сензация и социалните мрежи преливат от информация за нея. Младата астронавтка е сочена за „огромна гордост“ на китайската нация, имайки се предвид постиженията й за крехката й възраст. Още повече, че тя произхожда от шестата по големина етническа група в Китай – Тудзя.

Луната
сн. БГНЕС

Въпреки славата, младата космическа дама не обръща голямо внимание на получената слава и иска просто да я оставят да си върши работата. Тя е отхвърлила стотици предложения за интервюта. От космическата агенция на Китай дори споделили, че Жу се притеснява популярността да не попречи на бъдещата й работа.

Жу Ченхай може и да е командирът на най-крехка възраст в станцията Венчанг, но там работят и други доста млади космически специалисти и инженери.

Което доказва, че космическата програма на Китай е абсолютен приоритет и в нея са ангажирани и най-младите поколения на страната.

- реклама -