Бъдни вечер, Коледа, трапеза, семейство

24 декември е – Бъдни вечер! Имен ден празнуват Евгени, Евгения, Жени

Бъдни вечер (Малка Коледа) – на този ден свършват четиридесетдневните Коледни пости, които са започнали на 15 ноември, на Коледни заговезни.

Според народното вярване Божата майка се замъчила на Игнажден и на Малка Коледа родила млада бога, но за това съобщила на другия ден.

Първескиня, млада булка, която ражда за пръв път, като роди не съобщава новината на този ден, а на следващия – тогава се викат гости.

На Бъдни вечер важна роля играят бъднякът, трапезата, каденето и обредните хлябове. Бъднякът е специално избрано тригодишно право дърво, което се слага да гори в онището. Бъдни вечер е един от най-светите семейни празници.

Целият ден минава в подготовка на вечерната трапеза, която задължително е постна, а ястията трябва да са 7 или 9 на брой (колкото са дните в седмицата и месеците на бременността).

Вечерта около трапезата питката се разчупва, като първото парче е за Богородица, второто е на къщата, третото – за бабата, и така до най-малкия член на семейството. Трапезата не се вдига до другия ден.

Православната църква чества Свети преподобномъченица Евгения.

Имен ден празнуват: Евгени, Евгения, Жени, Благороден, Благородна, Малчо, Мален, Малена, Малин.

- реклама -